Minimālās higiēnas prasības un to ieviešanas nozīme

Ievads

Ēdināšanas uzņēmumiem higiēnas prasību ievērošana ir izšķiroša, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu un patērētāju veselību. Minimālo higiēnas prasību ievērošana ir ļoti svarīga, lai novērstu pārtikas izraisītu slimību izplatīšanos un saglabātu uzņēmuma reputāciju. Šajā tekstā mēs izpētīsim svarīgās minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumiem un to ieviešanas nozīmi.

 

Lasīt vairāk: PĀRTIKAS RŪPNIECĪBA MINIMĀLO HIGIĒNAS PRASĪBU NOZĪME

 

Higiēnas prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanā

1. Personīgā higiēna:

Pārtikas apstrādātājiem ir jāievēro tīra personīgā higiēna, lai novērstu mikrobu pārnešanu uz pārtiku. Tas ietver roku mazgāšanu pirms apstrādes ar pārtiku, darbu tīrā un atbilstošā darba apģērbā un adekvātas ķermeņa un matu kopšanas nodrošināšanu. Turklāt slimības gadījumā jāizvairās no saskarsmes ar pārtiku un jānodrošina, lai ēdināšanas telpās nebūtu dūmu.

 

2. Pārtikas uzglabāšana un apstrāde:

Pareiza pārtikas produktu uzglabāšana un apiešanās ar tiem ir būtiska, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu. Tas ietver pārtikas uzglabāšanu pareizā temperatūrā un mitruma līmenī, lai novērstu baktēriju augšanu. Turklāt ir jāievēro izejvielu un gatavo produktu atdalīšana, lai izvairītos no savstarpējas inficēšanās.

 

3. Tīrīšana un dezinfekcija:

Regulāra tīrīšana un dezinfekcija ir svarīga, lai iznīcināt baktērijas no virsmām, kas saskaras ar pārtiku, un novērstu dažādu pārtikas produktu savstarpēju piesārņojumu. Tīrīšanas rezultāti regulāri jāuzrauga un jādokumentē, lai nodrošinātu atbilstību.

 

4. Darbinieku apmācība:

Personāla apmācība ir būtiska, lai izpildītu minimālās higiēnas prasības. Visiem darbiniekiem jābūt rūpīgi apmācītiem par personīgo higiēnu, pārtikas nekaitīguma principiem un pareizu apiešanos. Turklāt apmācība ir regulāri jāatjaunina un jāuzrauga darbinieku zināšanu un prasmju līmeņa uzturēšana.

 

5. Uzraudzība un pēcpārbaude:

Svarīga minimālo higiēnas prasību ievērošanas sastāvdaļa ir sistemātiska uzraudzība un pēcpārbaude. Tas ietver regulāru pārbaudi, vai visi darbinieki ievēro uzņēmuma procedūras un vai telpas un aprīkojums ir tīrs un kārtīgs. Turklāt ir svarīgi veikt periodiskus auditus, lai novērtētu kopējo uzņēmuma higiēnas līmeni un identificētu iespējamās nepilnības, kuras nepieciešams novērst.

 

6. Temperatūras kontrole:

Ēdināšanas uzņēmumos vitāli svarīgi ir uzturēt pareizu temperatūru pārtikas uzglabāšanai. Pareiza izejvielu un gatavās pārtikas temperatūra nodrošina mikrobu augšanas kavēšanu un pārtikas nekaitīguma saglabāšanu. Tāpēc ir svarīgi regulāri pārbaudīt ledusskapju, saldētavu un karstā ēdiena uzglabāšanas temperatūru un nepieciešamības gadījumā veikt nepieciešamās korekcijas.

 

7. Higiēnas prasību dokumentācija:

Uzņēmumiem ir svarīgi veikt precīzu uzskaiti par atbilstību minimālajām higiēnas prasībām. Tas ietver personāla apmācības un veselības pārbaužu reģistrēšanu, tīrīšanas un dezinfekcijas procesu dokumentēšanu un temperatūras pārbaužu rezultātu reģistrēšanu. Pareiza dokumentācija ne tikai palīdz uzņēmumam uzraudzīt tā higiēnas līmeni, bet ir nepieciešama arī iestāžu veiktajiem auditiem.

 

8. Atbilstība vietējiem likumiem un standartiem:

Papildus valsts un starptautiskajiem standartiem pārtikas uzņēmumiem ir jāievēro arī vietējie likumi un noteikumi. Katrai valstij var būt savas īpašas prasības attiecībā uz pārtikas apstrādi, higiēnas standartiem un uzraudzību. Uzņēmumiem ir svarīgi apzināties vietējos noteikumus un stingri ievērot tos, lai izvairītos no naudas sodiem, slēgšanas rīkojumiem vai sliktas reputācijas.

Atbilstība minimālajām higiēnas prasībām ir daudzslāņu process pārtikas uzņēmumiem, kas aptver vairākus svarīgus aspektus no personīgās higiēnas līdz iekārtu apkopei un vietējo likumu ievērošanai. Tikai ar pastāvīgu uzmanību un konsekventu ieviešanu uzņēmumi var nodrošināt drošu un uzticamu pārtikas piegādi un saglabāt patērētāju uzticību un apmierinātību.

 

Lasīt vairāk: KAM JĀZINA PAR MINIMĀLAJĀM HIGIĒNAS PRASĪBĀM PĀRTIKAS RŪPNIECĪBĀ?

 

Kopsavilkums

Pārtikas uzņēmumiem ir ļoti svarīgi ievērot minimālās higiēnas prasības. Tas palīdz nodrošināt pārtikas drošību, aizsargāt patērētāju veselību un uzturēt uzņēmuma reputāciju. Pareiza personīgās higiēnas ievērošana, pārtikas apstrāde, tīrīšana un dezinfekcija, kā arī darbinieku apmācība ir nepieciešami pasākumi, lai nodrošinātu pārtikas uzņēmuma atbilstību augstiem higiēnas standartiem. Tikai stingra šo principu ievērošana var nodrošināt drošu un uzticamu pārtikas piegādi un klientu apmierinātību.

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi